Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΥΡΟΥ

    Στο ιστορικό θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ της Ερμούπολης "αντίγραφο" της Σκάλας του Μιλάνου, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 30-31/7/2016 ένα χορωδιακό αφιέρωμα στον μεγάλο μαέστρο και συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, από τον Μουσικό ΄Ομιλο Σύρου, με την υποστήριξη και επιμέλεια του φιλότεχνου Στέλιου Νιώτη και άλλων.
 Το αφιέρωμα έγινε παρουσία και με την προσωπική του συμβολή και συμβουλές προς τους χορωδούς, υπό την διεύθυνση του προέδρου του Ομίλου, λόγω ατυχήματος της μουσικοδιδασκάλου κας Alice Labarche, του Γιάννη Αργυρίου(φωτο από πρόβα)
 Η χορωδία του Μ.Ο.Σύρου αποτελούνταν από 55 άτομα, 20 σοπράνο, 19 άλτο, 7 τενόρους και 9 μπάσους. Σολίστ ήταν η Ηρώ Σαία, σύζυγος του Στ.Ξαρχάκου, ο πιανίστας και μαέστρος Νεοκλής Νεοφυτίδης και από τους χορωδούς οι Βαγγέλης Χάλαρης,Γιάννης Δεσύπρης,Ρένα Βέργου,Μαρία Κουσουλάκου και ο πρόεδρος Γιάννης Αργυρίου.
 Στην ορχήστρα εκτός από τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο, πέντε εξαίρετοι μουσικοί, ο δικός μας(Σαμιώτης) Μανόλης Πάππος στο μπουζούκι, όπως και ο Αρίστος Βαμβακούσης, δύο Μαραγκοί σε ακκορντεόν και κιθάρα ο Δημήτρης και ο Ζαννής κι ένας καταπληκτικός κοντραμπασίστας που μάγεψε ο Αντώνης Τζίκας.
 Από τα νειάτα όμως άρχισε το αφιέρωμα κι από τους εικονιζόμενους, που αποτελούν το σχήμα "Το Μυστικό Μπουζούκι" . Μαθητές του Αρίστου Βαμβακούση, παιδιά της Ερμούπολης, που εντρυφούν στην λαϊκή μουσική, οι απόγονοι του Μάρκου Βαμβακάρη, τίμησαν έναν συνθέτη που έχει "μεγαλώσει" με τις μουσικές και τα τραγούδια του τρεις γενιές Ελλήνων και...συνεχίζει.
 Στις χορωδούς και η δικιά μας(Σαμιώτισα) Μαρία Κακαβή, κόρη της κας Σταματίας Κακαβή, ακκορντεονίστριας του Καρλοβάσου κι αγαπημένη μου συνάδελφος.
 Σε πλήρη σύνθεση η χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, τραγούδησε δεκαπέντε μεγάλα τραγούδια του συνθέτη και στο τέλος ένα ποτ-πουρί υπό την διεύθυνση του ιδίου.
 Η Ηρώ Σαϊα μάγεψε με την ερμηνεία της και την σκηνική της παρουσία...
 Ο μαέστρος φανερά συγκινημένος καταχειροκροτούμενος άκουσε τα καλά λόγια του προέδρου του Μουσικού Ομίλου, του Δημάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη και παίρνοντας το μικρόφωνο στάθηκε περισσότερο στην εμφάνιση των έξι μικρών μουσικών προτείνοντας την ίδρυση σχολής στον τόπο που έσπειρε μουσική ο "΄Ομηρος"-όπως τον χαρακτήρισε- του λαϊκού τραγουδιού Μάρκος Βαμβακάρης.
Ε, μετά βέβαια στα Βαπόρια, την μαγευτική αυτή γειτονιά της Ερμούπολης, στήθηκε  ένα γλέντι απ΄ αυτά που χαρακτηρίζονται μοναδικά, με τους μουσικούς τον μαέστρο, την Ηρώ αλλά και τον Γιώργο Νταλάρα, που έπαιξε κιθάρα, μπουζούκι και τραγούδησε μερικά όχι πολύ γνωστά ρεμπέτικα, μεταξύ των άλλων. Περιττό να πω ότι στο μαγαζί ένα γύρω μαζεύτηκαν πολλοί που απόλαυσαν αυτή την έκπληξη μέχρι τις 03.30, οπότε υπό την διεύθυνση και την προτροπή του μαέστρου η ομήγυρις "έψαλε" το γνωστό ακροτελεύτιο άσμα "Επεράσαμ΄ όμορφα, τούτη την βραδιά".
     ΄Ηταν  για μένα και την γυναίκα μου μια εμπειρία αξέχαστη, μια βραδιά μαγική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου